De verschillende huidtypes en verzorgingen op een rij

verschillende, soorten, huidtypes, verzorging, oplossingen

Je gebruikt misschien al jaren dezelfde producten voor je huid. Ondertussen heb je misschien last gekregen van puistjes, grotere poriën, een vette T-zone of juist een droge en trekkerige huid. Heb je weleens écht goed naar je huid gekeken? Want welk huidtype heb je eigenlijk, en verzorg je je huid wel goed? Lees snel meer over de verschillende huidtypes en hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen!

1. Droge huid

Een droge huid is te herkennen is vaak schilferig is en geeft een trekkend gevoel. In de winter kun je blijven smeren en in de zomer vervel je erg snel. Vooral bij de mondhoeken en rondom de neus heb je vaak last van droge en rode plekjes. Je huid produceert weinig vet en is niet in staat om de vochtvoorraad voldoende op peil te houden. Na het wassen voelt je huid strak en oncomfortabel aan, alsof het een maatje te klein is. In de winter heb je nóg meer last van je huid door de wind, koude temperaturen en verwarming die overal aan staat (en je huid nog meer uitdroogt!).

Verzorging van een droge huid 

 • Beperk het gebruik van kraanwater bij het reinigen van de huid. Kraanwater droogt de huid namelijk ook uit. En gebruik liever geen heet water! Gebruik geen ruwe washandjes of handdoeken. Spuit 's ochtends wat (mineraal-) water met een plantenspuit op je gezicht en dep hem zachtjes droog.
 • Een droge huid heeft regelmatig een grondige maar zachte reiniging nodig. Masseer je huid soms in met een voedende olie. Het wassen van je gezicht met water en zeep verwijdert niet alleen vuil maar ook de natuurlijke vetten die de huid beschermen. En dat wil je juist niet! Gebruik na iedere reiniging een rijke crème. Deze verhoogt het vochtgehalte van de opperste lagen van de huid en maakt je huid weer lekker zacht.

Algemene tips 

 • Gebruik één keer per week een vochtinbrengend masker.
 • Drink veel water en eet goede vetten zoals avocado en zalm.
 • Gebruik geen agressieve zeep of reinigingsproducten voor je gezicht. Er zijn speciale producten voor de gevoelige huid verkrijgbaar die minder heftig zijn.
 • Pas op met de zon en laat je zéker niet verbranden. Vooral dames met een gevoelige huid zullen hier veel last van hebben en minder snel herstellen.

2. Normale huid

De normale huid is de makkelijkste van het stel. Deze huid is niet droog en ook niet vet. Je ziet je poriën wel zitten, maar ze zijn niet erg groot. Het fijne aan dit huidtype is dat het niet snel trekkend aanvoelt en het er ook aan het einde van de dag prima uitziet, zonder vette T-zone. De huid is vrij egaal en heeft weinig vlekjes of droge plekjes. Ook fijn: dit huidtype heeft niet zoveel verzorging nodig!

Verzorging van een normale huid

 • Reinig je huid twee keer per dag met een gezichtszeep (babyzeep of speciale gezichtszeep) en water.
 • Smeer je huid 's ochtends en 's avonds in met een dag- en nachtcrème.
 • Scrub je huid zo nu en dan en gebruik eens een maskertje. Gewoon omdat het goed, lekker en fijn is!

3. Gemengde huid

De meeste (jonge) vrouwen hebben een gemengd huidtype. Dit betekent dat uw voorhoofd, neus en kin vaak wat vettig zijn, terwijl de wangen en de huid rondom de ogen droger aanvoelen. Dit huidtype is vrij lastig als het om verzorging gaat. Het beste is om de verschillende gedeeltes van de huid als verschillende typen huid te verzorgen.

Verzorging van een gemengde huid

 • Er zijn producten die speciaal zijn voor de gemende huid, maar voor de beste verzorging van uw huid gebruikt u een aparte verzorging voor de drogere en vettere delen van de huid. 
 • Breng een matterende foundation aan op de T-zone en een normale op de rest van het gelaat. Zo krijgt uw huid toch een egaal effect. 

4. Vette huid

De huid is vrij dik en voelt vettig aan. Vaak glanst het ook, vooral aan het einde van de dag. De poriën zijn goed zichtbaar en worden snel vervuild. Nadat u uw gezicht heeft gewassen, voelt het helemaal niet zo trekkerig aan, maar juist lekker schoon! Het voordeel van het hebben van dit huidtype is dat u niet snel rimpels krijgt. Mogelijke oorzaken van een vette huid kunnen o.a. zijn: erfelijkheid, eetpatroon, hormoonveranderingen en de pil.

Verzorging van een vette huid

Omdat poriën van een vette huid snel verstopt raken, is goed reinigen een must.

 • Kies geen té agressieve producten die alle vetten verwijderen van de huid, maar een speciaal product aangepast aan uw huidtype.
 • Pas ook op voor producten die de huid erg laten 'samentrekken'. De opperste huidlaag krimpt dan als het ware ineen, waardoor er nog meer verstoppingen veroorzaakt worden. 
 • Kies voor olievrije reinigingsproducten en verzorgingsproducten zodat je het glimmen tegengaat. 
 • Gebruik niet teveel crèmes en andere poespas; je huid kan op die manier gestimuleerd worden nog meer vet aan te maken waardoor het nog meer gaat glimmen. Gebruik niet meer dan echt nodig is, zo weinig mogelijk dus. 

Algemene tips

 • Drink veel water om afvalstoffen af te voeren.
 • Om de paar weken een kleimasker is goed voor de vette huid.
 • Bonen en noten bevatten veel vitamine B2, wat een vette huid tegengaat. 

5. Gevoelige huid

Met een gevoelige huidtype is jouw huid snel geïrriteerd. Deze huid is dun en/of fijn van structuur, reageert snel op hitte en kou, verbrandt snel en heeft snel last van reacties op bepaalde producten (verzorgingsproducten en bepaalde voedingsmiddelen). Temperatuurschommelingen, wasmiddelen, cosmetica en alcohol kunnen irritatie veroorzaken in de vorm van rode vlekken, bultjes, blaasjes of zichtbare aders.

Verzorging van een gevoelige huid

 • Kies het liefst voor PH-neutrale producten of babyzeep om irritatie zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Wrijf uw gezicht nooit hardhandig droog, maar dep voorzichtig. 
 • Gebruik altijd crèmes met een SPF van minimaal 15. 
 • Nieuw product aangeschaft? Test eerst een klein plekje op de binnenkant van je arm, om te zien of het geen irritaties veroorzaakt. 
 • Gebruik liever geen producten of make-up van vriendinnen of anderen

Meest recente posts

In de kijker